Kruiden magie 

De bijna mysterieuze en geneeskrachtige werking van kruiden gaan terug tot het prille begin van de geschiedenis, toen vroege beschavingen instinctief met planten experimenteerden. Proefondervindelijk ontdekten zij in hun eigen leefomgeving planten waarmee zij doeltreffend hun kwalen konden behandelen, en die kennis werd mondeling en in de praktijk van generatie op generatie
overgeleverd.

Kijk eens in je eigen tuin , want vaak groeit de remedie voor een kwaal al op een paar meter afstand van onze levens situatie, dus stel dat je tuin overwoekerd wordt door brandnetels, dan zou het wel heel goed mogelijk kunnen zijn dat je last heb van acne´ of van ontstekingen

Vanaf de 16e en de 17e eeuw werden er veel beroemde kruidenboeken gepubliceerd om huisvrouwen te helpen bij het herkennen en gebruiken van de kruiden. In 1653 verscheen de invloedrijkste bestseller 'The English Physician' van Nicholas Culpeper. Zijn nalatenschap aan de toekomstige generaties bestond uit een gigantische collectie kruidenremedies, waarvan sommigen vandaag nog even nuttig blijken als 300 jaar geleden.

Aan heel wat kruiden werden magische eigenschappen toegeschreven. De Angelsaksen kenden negen heilige kruiden, die ze gebruikten om zich te beschermen tegen allerlei boze invloeden en waarmee ze een magische wonderzalf bereidden. Kruiden droeg men in de hand, of men hing ze op boven het raam, de deur of het bed als een tovermiddel tegen hekserij, demonen, nachtmerries en ziekten. Andere kruiden werden gekookt om er beschermende drankjes van te maken.

Venkel bijvoorbeeld stond bekend in de oude tijd als een uitstekend middel tegen heksen. Op midzomeravond werd venkel als een geluksbrengende talisman opgehangen aan de dakspanten, en venkelzaadjes werden in de sleutelgaten van behekste huizen gestopt om de boze krachten te verjagen. Tijm werd sterk geassocieerd met magie, hekserij en een gewelddadige dood. Sommige kruiden hadden hallucinerende eigenschappen.

Volgens de historische overlevering waren kruiden het doeltreffendste als ze werden gezaaid of geplant tijdens het eerste of tweede kwartier van de maan. Men geloofde rotsvast dat de werking van planten krachtiger zou zijn als ze 's nachts werden geplukt en de Saksen kregen de raad kruiden te oogsten bij valavond, wanneer de dag en de nacht uiteengaan. Men geloofde dat het plukken van kruiden tijdens of net na de volle maan bijzonder doeltreffend was.

De meeste heksen, ook tegenwoordig nog, praten met de planten en vragen deze om toestemming voor ze geplukt mogen worden. De planten worden afgesneden zodat ze het minste pijn hebben en er wordt alleen het nodige geplukt, niet meer.
Vaak wordt er een kleine spreuk bij uitgesproken waarin de plant en Moeder aarde om toestemming wordt gevraagd. Laat altijd een klein offer achter in ruil voor hetgeen je genomen hebt.


Kruidenbewerkingen:

Afkooksels:
Bij afkooksels worden de stevige delen van de plant (bast, wortel, wortelstokken en bessen) gebruikt vanwege hun medicinale werking.
Werkwijze.
Snijd 20 gr. gedroogde of 40 gr. verse kruiden zo fijn mogelijk, zodat het kokende water zo veel mogelijk stoffen uit de plant kan opnemen.
Doe de fijngesneden deeltjes in een pan met koud water en breng dit aan de kook.
Sluit de pan goed af en laat het afkooksel een aantal minuten (minstens 10 minuten) op laag vuur sudderen.
Laat het afkooksel eerst afkoelen en zeef daarna zo veel mogelijk vloeistof uit de deeltjes om niets
van de geneeskrachtige werking te verliezen.
Wanneer je verschillende delen van twee kruiden wilt combineren, bijvoorbeeld een wortel en een blad, voeg het blad dan pas aan het einde van de sudderperiode toe. Laat het mengsel vervolgens 10 minuten afgedekt staan.
Een afkooksel kan langer worden bewaard dan een infusie, omdat de vloeistof door het koken gesteriliseerd is.

Cremes:
Huidcrèmes bevatten ingrediënten op olie- en op waterbasis om de huid te voeden en te verrijken.
Dikke crèmes bieden bescherming tegen de weersinvloeden en vloeibare crèmes kunnen worden gebruikt om de huid te reinigen en van vocht te voorzien. Crèmes zijn vooral geschikt voor het verzachten van een deel van de huid dat geïrriteerd of droog is.
Voor gebruik moet u altijd een allergietest doen.


Werkwijze :

Deze verhouding (7 delen infusie/ afkooksel, 2 delen olie,1 deel emulgerende was) blijft gelijk, ongeacht de hoeveelheden die u gebruikt.
Breng een pan met water aan de kook en zet het vuur lager. Plaats hierin een kleinere pan of schaal en giet daar de olie en de infusie in, zodat deze au bain marie verwarmd worden.
Voeg de was al roerend toe aan het mengsel, totdat deze helemaal gesmolten is. Haal nu de schaal uit de pan en plaats deze in een schaal met koud water.

Het is belangrijk om te blijven roeren terwijl het mengsel afkoelt, anders scheiden de ingrediënten zich van elkaar. Tijdens het afkoelen wordt de crème dikker.
Voeg etherische olie toe en roer alles goed door elkaar (voeg 3 druppels etherische olie toe per 30 g crème).
Lepel het mengsel in glazen potten, sluit deze goed af en noteer de naam van de crème en de datum van bereiding. Bewaar de potten op een koele plaats.

Kompressen:
Kompressen kun je maken door een doek in een afkooksel te dompelen. Ze worden direct op de huid aangebracht.
Bij de bereiding van een kompres gebruikt men de vloeistof van het kruidenmengsel in plaats van het kruid. Gebruik een koel kompres bij warme ontstekingen en een warm middel om verrekkingen en pijn in koude, pijnlijke streken te verlichten.

Kruidenthee, Infusies of Tisane:
Een kruidenthee wordt ook wel infusie of tisane genoemd en is een traditionele methode om kruiden te bereiden.
Benodigdheden voor een kop
2 gram (1 tot 2 theelepels) gedroogde of 3 gram (2 tot 3 theelepels) verse kruiden
Werkwijze
Gebruik voor uw thee 1 kruid of een combinatie van 2 of 3 verschillende kruiden (gelijke porties), die samen de bovengenoemde hoeveelheid vormen.
Verwarm bij het zetten van een pot thee eerst de pot, doe dan de kruiden in de pot en giet het kokende water erop. Dek de pot af en laat de thee 10 minuten trekken. Giet de thee door een theezeefje in een kop en voeg eventueel honing toe om de thee te zoeten.
Drink 2 of 3 maal daags een kop, afhankelijk van de voor u geldende dosering.

Tincturen:
Tincturen kunnen worden gebruikt om wortels of bladeren te bereiden.
Ze bevatten naast water ook alcohol om de ingrediënten uit de kruiden te halen die anders niet vrij zouden komen. De alcohol kan eventueel door glycerine of azijn vervangen worden.
Werkwijze
Hak de kruiden fijn en doe ze in een glazen kom of pot. Meng de alcohol met het water en voeg de vloeistof toe en sluit de pot goed af.
Zet de pot op een warme, donkere plaats en laat hem daar 14 dagen staan. Schud de pot elke 2 of 3 dagen om.
Zeef het mengsel na de 14 dagen in een schone pot, waarbij de overblijfselen van de natte kruiden apart worden gehouden. Deze kunnen vervolgens worden uitgeperst met bijvoorbeeld een wijnpers of door ze in een stuk katoen te wikkelen en ze uit te wringen.
Bewaar de tinctuur in een gekleurde, glazen pot of fles en zet deze op een donkere plaats.
Zet de naam en datum van bereiding op de flessen.Zalven zijn preparaten op oliebasis die niet alleen het genezingsproces stimuleren, maar ook een beschermingslaagje vormen op de huid. Ze zijn dan ook zeer geschikt voor gebruik op die delen van de huid die aan weersinvloeden worden blootgesteld.
Zelfgemaakte zalven vormen een zacht alternatief voor de producten die in de winkel te koop zijn.
Ze kunnen de huid verlichting geven als die door de zon, veroudering, voedsel of zeep is aangetast.
Werkwijze
Breng een pan met water aan de kook en zet dan het vuur lager. Plaats hierboven een kleinere pan of schaal en giet daar de olie in, zodat deze au bain marie verwarmd wordt. Rasp een stuk bijenwas en voeg de was al roerende toe aan de olie totdat deze helemaal gesmolten is.
Druppel eventueel etherische olie in het mengsel.
Verwijder nu de schaal van de warmtebron en giet de nog warme zalf in een schone, donkere, glazen pot om stijf te worden. Sluit de pot goed af en noteer de naam van de zalf en de datum van bereiding.


Magische beschrijving van enkele bekende kruiden:


Alruin: bescherming, liefde, geld,vruchtbaarheid, gezondheid.

Basilicum: liefde, exorcisme,rijkdom.Overwint angst voor de echte wereld.

Brandnetel: zuiverend van lichaam, acne, ontstekingen.

Benzoe: zuivering en voorspoed.

Cactus: bescherming en zuivering.

Cichorei: ruimt obstakels uit de weg, onzichtbaarheid in vijandige situaties ,
gunsten, verdrijft zowel fysieke als mentale frigiditeit.

Citroenmelisse: liefde, succes, genezing. Citroen melisse is een 'vrouwelijke' plant, behorend bij de planeet Venus. Als liefdesdranken en afrodisiaca om de vruchtbaarheid te verhogen en als hulp bij depressieve stemmingen. Als infusie vermindering van emotionele pijn. Gebruikt in rituelen geeft het succes.

Den: genezing, vruchtbaarheid, zuivering, bescherming, geld
.Een kruid van het midwintersolstitium, hoewel zijn krachten tegen negatieve vibraties het sterkste zijn wanneer de naalden en kegels verzameld worden rond midzomer.

Dille: bescherming, behoedt het huis tegen vijanden en afgunsten. Ook voor geld hartstocht en geluk.
Distel: sterkte, bescherming tegen dieven, blijvende droefheid en actief tegen vijandige daden of gedachten, bespoedigt genezing.
Duizendblad: moed, liefde, psychische krachten, divinatie, verdrijft negatieve vibraties.Wordt met midzomer in huis gehaald als bescherming tegen ziekte en huiselijke conflicten.
Echinacea: sterkende rituelen, persoonlijke intuitieve krachten.
Engelwortel: verdrijft vijandigheid van andere, bescherming, genezing, visoenen.

Kruid van beltane. .

Gember: liefde, passie, geld, succes, kracht.

Ginseng: liefde, wensen, genezing, schoonheid, bescherming, passie, verhoogt de mannelijke seksuele potentie.Vaak gebruikt als vervanger voor alruinwortel omdat deze moeilijk te krijgen is.

Goudsbloem: bescherming, profetische dromen, wet zaken, vergroot de psychische krachten. Goudsbloem wordt geassocieerd met de zon en met het element vuur. Het staat voor de wil, voor passie, voor het goddelijke binnen in je, voor energie, bescherming en heling. Het kruid kan verder worden gebruikt in rituelen voor divinatie, voor contact met het Anderland, als offer aan de elfische wereld. Sabbats waarbij goudsbloem als altaargift gebruikt kan worden zijn Beltane en Mabon. Ook kunnen de gedroogde bloemblaadjes op die sabbats worden toegevoegd aan wierook.
Patricia Telesco geeft aan dat om de geest van een kind naar huis te leiden, er bloemblaadjes gestrooid worden op het pad dat het moet volgen. Ook andere auteurs brengen de goudsbloem in verband met rituelen rondom dood en rouw, en met name om het aspect van liefde over de dood heen te benadrukken.

Judaspenning: geld, verdrijft duistere angsten, liefde, geassocieerd met de maanfases.

Kamille: geld, rustige slaap,affectie, familie.

Kaneel: spiritualiteit, succes, genezende krachten, psychische kracht, geld, liefde en passie.Als je een kruidenzakje hebt gemaakt doe er dan altijd een beetje kaneel bij dit versterkt de werking van de andere kruiden.

Kattekruid: katten magie, liefde,schoonheid, geluk thuis, vruchtbaarheidsketting.

Kerrie: bescherming.

Klaver: bescherming, geld, liefde,trouw, verdrijft negatieve vibraties, succes, geluk.

Klein hoefblad: liefde, visoenen, vrede en kalmte, beschermt paarden.

Klimop: bescherming en genezing.

Knoflook: bescherming, genezing, verdrijft negatieve vibraties, passie, beschermt tegen dieren.

Komijn: bescherming en trouw.

Laurier: bescherming, psychische kracht, genezing, zuivering, sterkte en volharding. Een van de traditionele kruiden van het Candlemas en het midwintersolstitium.

Lavendel: liefde, bescherming en in het bijzonder bij kleine kinderen, rustige slaap, lang leven, zuivering, geluk, vrede. Lavendel wordt geassocieerd met de planeet Mercurius die staat voor communicatie, en het element lucht.

Marjolein: bescherming, liefde, geluk, gezondheid, geld. Echte Marjolein wordt geassocieerd met de planeet Jupiter, soms wordt ook Mars genoemd, en Culpeper heeft het over Mercurius - In het verleden gebruikten Magiërs Marjolein dan ook voor 'woensdag-magie' . Hierbij kan gedacht worden aan bezweringen, rituelen die verband houden met communicatie, rede, talent, geld, kennis.
Maar Marjolein is vooral een 'troostend' kruid, en is als dusdanig behulpzaam bij pijn op elk mogelijk vlak. Zijn verwarmende en troostende eigenschappen komen goed van pas in periodes van rouw. Het effect van marjolein(olie) is weliswaar lichtjes 'verdovend', maar maak er geen overdreven gebruik van want dan kan het je zintuigen verdoven.
Marjolein is aangewezen bij meditaties en rituelen die verband houden met rouw en verdriet.

Op psychologisch vlak is Marjolein verwarmend en troostend, en op fysisch vlak vermindert het de behoefte aan seksualiteit. Marjolein staat weliswaar niet voor het seksuele aspect van partnerliefde, doch wel voor intimiteit, kameraadschap, warmte, troost en wederzijdse zorg (dit vind je ook terug in het eerder genoemde oud-Romeinse gebruik waarbij men elkaar Marjolein schonk als teken van vriendschap).Het verse kruid kan huid -en oogontstekingen veroorzaken. Eén bron vermeldde dat de Griekse Marjolein bij voorkeur niet gebruikt wordt door zwangere vrouwen en mensen met nieraandoeningen.


Mirre: bescherming, verdrijft negatieve vibraties, om magische instrumenten mee te laden, genezing, spiritualiteit.

Mosterd: vruchtbaarheid, bescherming, vergroot de mentale krachten.

Munt: geld, liefde, verhoogd seksuele verlangen, genezing, verdrijft boosaardigheid, bescherming vooral op reis.

Netel: verdrijft negatieve vibraties, bescherming, genezing, hartstocht.

Peterselie: liefde, bescherming, divinatie, passie, zuivering.

Peper: bescherming, vedrift boosaardigheid, overwint lusteloosheid en biedt een concentratiepunt, positieve woede voor veranderingen.

Pepermunt: zuivering, energie, liefde, genezing, vergroot de psychische krachten.

Roos: liefde, betovering, vergroot de psychische krachten, genezing, liefde en liefdesdivinatie, geluk, bescherming, geassocieerd met de lente- en herfstequinox.

Rozemarijn: liefde, passie, vergroot de mentale krachten, verdrijft negatieve vibraties en depressie, verdrijft nachtmerries. Ook voor zuivering, genezing, rustige slaap, bewaart de jeugdigheid.

Salie: lang leven, wijsheid, bescherming, doet wensen uitkomen, verbetert het geheugen. Een kruid van Halloween ( Samhain, het begin van de Keltische winter ). Culpeper associeert Salie met de planeet Jupiter. Je kan vervolgens zowel vanuit Jupiter als vanuit de kleur paars een verband leggen naar 'donderdag' (Jeudi) en donderdag-magie, en dus salie gebruiken in rituelen betreffende gezondheid maar ook geluk, rijkdom, succes in zaken en in juridische aangelegenheden.
Ann Moura beschrijft salie als een van de kruiden die met Samhain als geurkruid kunnen verbrand worden. Hoewel de 'Heilige Salie' die door de Noord-Amerikaanse inheemse bevolking als zuiverend rookkruid (smudging herb) wordt gebruikt, in feite geen salie is, maar een alsemsoort, worden in navolging van deze (dus niet correcte) benaming, ook de Europese saliesoorten wel als zuiverend rookkruid verbrand.


Sandelhout: bescherming, genezing, verdrijft negatieve vibraties, spiritualiteit, contact met bescherm engel, een hoger zelf. Een kruid voor Lammas (feest begin augustus om de eerste graanoogst te vieren).

Sla: zuiverheid, bescherming, liefde, divinatie, slaap.

Smeerwortel: veiligheid op reis, geld.

Spirea: liefde, divinatie, vrede, geluk, verzameld op midzomer en geassocieerd met het zomersolstitium.

Tijm: gezondheid, genezing, profetische dromen, vergroot de psychische krachten, verbetert het geheugen, liefde en liefdesdivinatie, zuivering, moed.
Zowel Tijm als Wilde Tijm worden beschouwd als vrouwelijke kruiden, gewijd aan de godin Aphrodite, en (dus) vallend onder de planeet Venus.
Venus, dat kan dus 'vrijdagmagie' betekenen, dus magische rituelen betreffende liefde, vriendschap, trouw, schoonheid en jeugdigheid. Maar ook de aloude associatie van Tijm met moed kan je gebruiken in de magie.

Tenslotte is Tijm een zuiverend kruid, en kan dus toegevoegd worden aan een zuiverend bad, of verbrand worden om een ruimte te zuiveren.
Scott Cunningham suggereert o.a. Tijm als kruid bij de viering van Midzomer, maar je kan ook teruggrijpen naar de oude Germaanse traditie van de rooknachten en Tijm verbranden tijdens Joel-vieringen of andere rituelen in de Joel-periode.


Toverhazelaar: lijmt gebroken harten en relaties, en bescherming. van lichaam en geest.
Vanille: liefde, passie, vergrot de mentale krachten.

Varen: regen maken, bescherming, geluk, rijkdom, een verborgen gevoel ophalen, jeugd, goede gezondheid.

Venkel: bescherming, genezing, zuivering.

Yucca: transformatie, verandering, bescherming, zuivering.

Zeewier: passie, harmonie en verzoening.

Zoethout: liefde, passie, trouw.ideaal tegen maagkwalen

Zuring: genezing, vruchtbaarheid, geld.

Dit is maar een voorbeeld van wat er met kruiden teweeg gebracht
kan worden ga dus nooit zomaar wat expirimenteren zonder alle voor en tegens tegen elkaar af te wegen!